Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Πρέπει να ανησυχούμε για τις ηλιακές καταιγίδες το 2012;

Η NASA ξεκαθαρίζει την αλήθεια από την φαντασία...

Ηλιακή έκρηξη κατηγορίας LARGE X, στις 8 Μαρτίου 2012.
Δεδομένης της θεμιτής ανάγκης να προστατευθεί η Γη από τις πιο έντονες μορφές διαστημικών καιρικών φαινομένων – όπως μεγάλες εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας και σωματιδίων που μπορούν μερικές φορές να ξεχυθούν από τον ήλιο – μερικοί άνθρωποι ανησυχούν πως μία «δολοφόνος ηλιακή έκλαμψη» θα μπορούσε να εκσφενδονίσει αρκετή ενέργεια ώστε να καταστρέψει τη γη.


Πρέπει λοιπόν να ανησυχούμε;
 Επικαλούμενοι το αληθινό γεγονός ότι η ηλιακή δραστηριότητα αυτή τη στιγμή αυξάνεται στα πλαίσια του σταθερού εντεκάχρονου κύκλου της, υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι το 2012 θα συμπέσει με μια τέτοια έκλαμψη. Αλλά αυτός ο ίδιος ηλιακός κύκλος εμφανίζεται εδώ και χιλιετίες. Οποιοσδήποτε είναι πάνω από 11 χρονών έχει ήδη ζήσει μια μέγιστη ηλιακή δραστηριότητα χωρίς να πάθει τίποτα. Επιπρόσθετα, η επόμενη μέγιστη ηλιακή δραστηριότητα προβλέπεται να συμβεί στο τέλος του 2013 ή στις αρχές του 2014 κι όχι το 2012. Κυρίως όμως το πιο σημαντικό είναι ότι ακόμα και οι μεγαλύτερες ηλιακές εκλάμψεις δεν είναι τόσο δυνατές ώστε να καταστρέψουν τη γη

Ποιές οι επιπτώσεις των ηλιακών καταιγίδων στη γη;
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα διαστημικά καιρικά φαινόμενα δεν μπορούν να επηρεάσουν τον πλανήτη μας. Η εκρηκτική θερμότητα μιας ηλιακής έκλαμψης δεν μπορεί να φτάσει στη γη, αλλά η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τα σωματίδια ενέργειας ασφαλώς μπορούν. Οι ηλιακές εκλάμψεις μπορούν προσωρινά να μεταβάλλουν την ανώτερη ατμόσφαιρα δημιουργώντας ανωμαλίες στη μετάδοση σήματος, για παράδειγμα, από έναν δορυφόρο GPS στη γη, προκαλώντας απόκλιση πολλών μέτρων.
Ηλιακή έκρηξη κατηγορίας LARGE X, στις 27 Ιανουαρίου 2012. Οι εκρήξεις αυτής της κατηγορίας είναι τα πιο έντονα ηλιακά γεγονότα. 
Ένα άλλο φαινόμενο που προκαλείται από τον ήλιο μπορεί να είναι ακόμα πιο αποδιοργανωτικό. Γνωστές ως εκπομπές στεμματικού υλικού (coronal mass ejection, CME) αυτές οι ηλιακές εκρήξεις ωθούν ριπές σωματιδίων και ηλεκτρομαγνητικές διακυμάνσεις μέσα στην ατμόσφαιρα της γης. Αυτές οι διακυμάνσεις μπορούν να επιφέρουν διακυμάνσεις του ηλεκτρικού ρεύματος στο έδαφος που θα μπορούσαν να σβήσουν μετασχηματιστές σε δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα σωματίδια αυτά μπορούν να συγκρουστούν με κρίσιμα ηλεκτρονικά συστήματα ενός δορυφόρου και να διαταράξουν τα συστήματα αυτά.
Ηλιακή έκρηξη κατηγορίας MEDIUM, στις 13 Μαρτίου 2012.
Σε έναν όλο και περισσότερο τεχνολογικό κόσμο, όπου σχεδόν όλοι βασίζονται στο κινητό τους τηλέφωνο και το GPS ελέγχει όχι μόνο το σύστημα χαρτών του αυτοκινήτου σου αλλά και την εναέρια κυκλοφορία των αεροπλάνων και τα εξαιρετικά ακριβή ρολόγια που ρυθμίζουν τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ο καιρός του διαστήματος είναι ένα σοβαρότατο θέμα. Αλλά είναι ένα πρόβλημα όπως ακριβώς και οι τυφώνες. Ο καθένας μπορεί να προστατευθεί με εκ των προτέρων πληροφόρηση και κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. Κατά τη διάρκεια ενός τυφώνα, ένας ιδιοκτήτης σπιτιού μπορεί να καθίσει άπραγος ή να σφραγίσει καλά το σπίτι του να κλείσει όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και να απομακρυνθεί. Παρομοίως, οι επιστήμονες της NASA και της NOAA προειδοποιούν τις εταιρίες ηλεκτρικού ρεύματος, τους χειριστές διαστημοπλοίων και τους πιλότους αεροσκαφών προτού μια εκπομπή στεμματικού υλικού (CME) φτάσει στη γη ώστε αυτές οι ομάδες να μπορέσουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Ηλιακή έκρηξη κατηγορίας LARGE X, στις 8 Μαρτίου 2012.
Η βελτίωση των ικανοτήτων πρόβλεψης, όπως ακριβώς έχει βελτιωθεί και η πρόβλεψη του καιρού τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ένας από τους λόγους που η NASA μελετά τον ήλιο και το διαστημικό καιρό. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τον διαστημικό καιρό αλλά μπορούμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευόμαστε. Και, ακόμα και στη χειρότερη μορφή τους, οι ηλιακές εκλάμψεις δεν είναι ικανές να καταστρέψουν τη Γη.

Μετάφραση : 
Αλέξανδρος Καραγεώργος Α2
Θανάσης Γκίζας Α1
Χάρης Κατράκης Α2

Πηγή
Goddard Space Flight Center της NASA
Karen C. Fox

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία εργασία και εντυπωσιακές φωτογραφίες!
    Μπράβο στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία από τις πιο αξιόλογες εργάσιες που έχω διαβάσει ποτέ μου!
    Μπράβο στα παιδιά και εύχομαι να συνεχίζουν με αυτό τον ρυθμό και να δημιουργούν εξαίσιες εργάσιες όπως και η παραπάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή