Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Βιβλίο: Το Δέντρο της Γνώσης

Σίγουρα όλοι ξέρουμε τι είναι ΒΙΒΛΙΟ. Όλοι το έχουμε κρατήσει στα χέρια μας. Όλοι έχουμε διαβάσει κάποια βιβλία. Πολλοί τα έχουμε αγαπήσει και μερικοί δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά.
Το βιβλίο είναι ίσως το πιο σημαντικό αγαθό του πολιτισμού. Ένα γνωστό και αγαπημένο σύνθημα της εποχής μας λέει: «Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο». Η αξία του λοιπόν είναι ανεκτίμητη, αφού ο ρόλος του ήταν και είναι η μόρφωση του ανθρώπου, η διαιώνιση του πνεύματος, η εξέλιξη της διανόησης, το «πέταγμα» της ψυχής μας σε άλλους κόσμους, σε άλλους τόπους, σε άλλες ιδέες, εποχές και πολιτισμούς. 

Κατά το Μεσαίωνα συνήθιζαν να λένε ότι τα βιβλία είναι το μαγειρείο της δόξας, το πιπέρι της ζωής. Το σίγουρο είναι ότι με  τη μελέτη των βιβλίων ένας άνθρωπος μπορεί να βελτιωθεί ως προσωπικότητα και να αποκτήσει κοινωνικά «όπλα» αφού  πλαταίνει τον πνευματικό του ορίζοντα, πλουτίζει τη φαντασία του, καλλιεργεί τη σκέψη του.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, όσον αφορά τους νέους, το βιβλίο, το καλό βιβλίο, είναι απαραίτητο γιατί συμπληρώνει και σταθεροποιεί τις σχολικές τους γνώσεις, αναπτύσσει την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν τη γλώσσα, εξασκεί τη μνήμη τους και καλλιεργεί την κριτική τους σκέψη, τη δημιουργική τους αναζήτηση και τις ηθικές τους αξίες εξασφαλίζοντας τους μια ισορροπημένη πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη.

Η χώρα μας δυστυχώς είναι από τις τελευταίες χώρες σε ανάγνωση βιβλίων στην Ευρώπη, επαληθεύοντας την επίδραση που έχουμε υποστεί όλοι μας και κυρίως τα παιδιά από τη «φανταχτερή» τηλεόραση. Γι’ αυτό ευθύνη όλων μας (γονέων, παιδαγωγών) είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά από τη μικρή τους ηλικία στην ανάγνωση βιβλίων βοηθώντας τα να συνειδητοποιήσουν ότι το βιβλίο είναι ένα απαραίτητο «εργαλείο» που μπορεί να τους συντροφεύει σε κάθε τους βήμα και να συμβάλλει αποφασιστικά στην εκπαίδευση και στον επαγγελματικό προσανατολισμό τους.

Χρειάζεται όμως προσοχή στην εκλογή των βιβλίων, γιατί όσο ωφέλιμο μπορεί να είναι ένα καλό βιβλίο, άλλο τόσο επικίνδυνο και βλαβερό μπορεί να είναι ένα ακατάλληλο βιβλίο, αφού συχνά πίσω από τις πιο όμορφες λέξεις και τις πιο ενδιαφέρουσες περιγραφές, κρύβονται απαίσιες σκέψεις και ύπουλες διαθέσεις.

Σήμερα σε μια εποχή συγκρούσεως των πολιτισμών, ευτελισμού των αξιών και αμφισβήτησης των θεσμών, το βιβλίο είναι μια από τις ελάχιστες σανίδες σωτηρίας για την πνευματική ανάπτυξη και τη μάχη απέναντι στην βαρβαρότητα. Είναι το σημαντικότερο μέσο διαμόρφωσης ενός ακέραιου συστήματος αξιών των νέων πολιτών, οι οποίοι δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούν  ότι «το αληθινό πανεπιστήμιο της εποχής μας είναι μια συλλογή από καλά βιβλία».
Από τη μαθήτρια Βασιλική Χελιδώνη  του Α΄6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου