Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Κλεοπάτρα: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΦΩΣ!

Όλοι έχουμε ακούσει ή διαβάσει αυτά που λέγονται κατά καιρούς, για την τελευταία Ελληνίδα βασίλισσα του Πτολεμαϊκού Ελληνικού βασιλείου της Αιγύπτου, τη Κλεοπάτρα. Ό,τι ήταν φιλήδονη, εκκεντρική, ύπουλη, μια άστατη μοιραία γυναίκα, μισητή στο ρωμαϊκό λαό. Όταν πέθανε ο ποιητής Οράτιος, αναφώνησε: «Ώρα να τσουγκρίσουμε».
Ύστερα από σχεδόν χίλια χρόνια, ο Δάντης την περιέλαβε στον κύκλο των ακόλαστων. Χίλια χρόνια μετά απ´ αυτόν, ο χολιγουντιανός κινηματογράφος εξακολουθεί να την εμφανίζει ως ξελογιάστρα των αντρών, η οποία χρησιμοποιούσε φίλτρα, ακόμα και δηλητήρια. Όλα τα παραπάνω είναι μια εκστρατεία δυσφήμησης του Οκταβιανού που αμαύρωσε για αιώνες τη μνήμη της.               

Σήμερα, χάρη στην εργασία δεκάδων μελετητών, μεταξύ των οποίων αρχαιολόγοι όπως ο Φρανκ Γκοντιό και ιστορικοί τέχνης όπως ο Πάολο Μορένο, είμαστε σε θέση να ανασυνθέσουμε με ακρίβεια τη ζωή και το χαρακτήρα, την ένδυση και τις συνήθειες, ακόμα και τη φυσική της εμφάνιση.

Ας ξανά ζωντανέψουμε λοιπόν την Κλεοπάτρα για μια μέρα. Η Κλεοπάτρα ήταν μικρόσωμη με λεπτό σώμα, όχι αδύνατη, με δέρμα και μάτια ανοιχτού χρώματος. Υπάρχουν αποδείξεις. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στη Ρώμη η βασίλισσα πόζαρε για το γλύπτη Στέφανο, ο οποίος κατασκεύασε ένα άγαλμα γνωστό ως Αφροδίτη του Εσκουιλίνο, που θεωρείται σήμερα ως η πιο πιστή απεικόνιση της Κλεοπάτρας, αποκαλύπτει ο Π. Μορένο, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ρώμης.
Τα αιγυπτιακά στοιχεία αυτού του αγάλματος είναι πολλά, από το χτένισμα μέχρι το δοχείο του νερού, όπου είναι τυλιγμένος ο ιερός όφις, δηλαδή η κόμπρα, σύμβολο των βασιλέων της Αιγύπτου. Ενδεικτικά είναι επίσης τα σανδάλια με κορδόνι και λεπτή σόλα, καθώς και το βάζο το στολισμένο με τα λεγόμενα φύλλα του νερού. Εξάλλου, το πρόσωπο μοιάζει πολύ με τα πορτρέτα της βασίλισσας που βρίσκονται στη Ρώμη και στο Βερολίνο.   

Σχετικά με το χαρακτήρα της, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βασίλισσα ήταν ικανή για αυλικές ίντριγκες, αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι ήταν μόλις δεκαοχτώ χρονών όταν έπεσε στους ώμους της το τεράστιο βάρος της διοίκησης ενός βασιλείου υπό διάλυση, με τους ισχυρούς Ρωμαίους να είναι κύριοι της περιοχής. Η Κλεοπάτρα υιοθέτησε μια πολιτική τολμηρή αλλά ρεαλιστική, βασισμένη στην ελληνιστική παράδοση. Οι συνωμοσίες και οι δηλητηριάσεις, οι συμβιβασμοί και οι προδοσίες δεν ήταν προνόμιό της, καθώς συνηθίζονταν στην αρχαία πολιτική ζωή, συμπεριλαμβανομένης της ρωμαϊκής.
Η Κλεοπάτρα νοιαζόταν για τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της Αιγύπτου, γι´ αυτό και επέκτεινε τα έργα άρδευσης. Η μυθική μεγάλη ερωμένη είχε μόνο τρεις έρωτες στη ζωή της. Έναν προεφηβικό πλατωνικό έρωτα , τον Ινχουρέτ, φρουρό στο ναό της Ίσιδας. Στην νήσο Φίλαι όπου η νεαρή, τότε, πριγκίπισσα λάτρευε να πηγαίνει.
Και τις δυο μεγάλες της αγάπες και πραγματικούς έρωτες της ζωή της, τον Καίσαρα και τον Αντώνιο. Στους γάμους της επέδειξε πολιτικό ταλέντο, συνδέοντας τη βασιλεία της με τους Ρωμαίους κυρίαρχους, μέσω μιας οικογενειακής σχέσης που ήταν και μια συμμαχία δυναστειών. Έδωσε παιδιά τόσο στον Καίσαρα όσο και στον Αντώνιο, διάδοχο του Ιουλίου Καίσαρα στην τριανδρία.
Ο Καισαρίωνας, γιος του Καίσαρα, υπήρξε μια προσεκτική επένδυση. Παρ´ όλα αυτά, δεν απέδωσε, γιατί ο αγώνας για την εξουσία κερδήθηκε από τον Οκταβιανό, ο οποίος φρόντισε να βάλει να δολοφονήσουν τον αθώο Καισαρίωνα. Λοιπόν αυτή είναι η εικόνα της Ελληνίδας βασίλισσας που προσπάθησε να καθυποτάξει τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Μιας λεπτής και έξυπνης νέας γυναίκας, η οποία ανατράφηκε για να κυβερνά και ήταν ικανή να γοητεύει περισσότερο με τη μόρφωση παρά με την εμφάνισή της.
Ο Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος την περιγράφει ως προκλητική παρά ωραία. Φαίνεται ότι αυτή η προκλητικότητα γοήτευσε τον τότε 54άχρονο Ιούλιο Καίσαρα. Η Κλεοπάτρα είχε ασυνήθιστη προσωπικότητα. Μιλούσε δώδεκα γλώσσες και ήταν η πρώτη από τους Πτολεμαίους, που ήδη κυβερνούσαν την Αίγυπτο επί 300 χρόνια, η οποία έμαθε την αιγυπτιακή, γλώσσα του λαού της - οι πρόγονοί της μιλούσαν μόνο ελληνικά. Όμως όλοι οι σπουδαίοι άνθρωποι γεννιούνται , ανατέλλουν, πολεμούν φτάνουν στο απόγειο και πέφτουν. Έτσι και εκείνη έχασε από το Οκταβιανό Αύγουστο. χάνοντας και τον Αντώνιο , για να μην ταπεινωθεί αυτοκτόνησε με τον ιερό όφη!

Είναι κρίμα και άδικο να αμαυρώνεται τόσους αιώνες ένας άνθρωπος τόσο σπουδαίος, όσο η Κλεοπάτρα, επειδή ο ευφυείς Οκταβιανός ήθελε να την εξοντώσει ιστορικά και τα κατάφερε. Επιτέλους όμως η αλήθεια έλαμψε ! Μπορεί να αργεί, αλλά πάντα βγαίνει στο φως, όπως πολύ σοφά έλεγαν και οι πρόγονοι μας «ουδέν κρυφό υπό τον ήλιο!». Έστω και μετά από 2042 χρονιά.

Από τις μαθήτριες του Α1
ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ, ΟΥΡΑΝΙΑ ΒΛΙΩΡΑ, ΝΕΦΕΛΗ ΒΕΗ, ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ ΑΝΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου