
Η διατροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες για την εξασφάλιση της καλής υγείας. Ανάλογα με την ποιότητά της, μπορεί να ασκήσει θετική ή αρνητική επίδραση στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Η σχέση της διατροφής με την υγεία είναι γνωστή από την αρχαιότητα.
Ο Ιπποκράτης στα κείμενά του «Διαιτητικά», αναλύει τη σχέση αυτή και αναφέρει τροφές οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στην ασθένεια και τροφές οι οποίες είναι βλαβερές γι’ αυτόν. Ο άνθρωπος είναι ο τελειότερος και πιο πολύπλοκος οργανισμός της φύσης και για να διατηρηθεί στη ζωή έχει ανάγκη από ενέργεια. Η τροφή είναι το μέσον που δίνει ενέργεια στον άνθρωπο, είναι η βασική προϋπόθεση για τη ζωή του και την εκτέλεση όλων των λειτουργιών αυτής. Ο στόχος της διατροφής, επομένως, είναι η διαφύλαξη της υγείας και για την επίτευξη του στόχου απαιτείται διατροφή ισορροπημένη και με την σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών.
Μια σωστή διατροφή πρέπει να εξασφαλίζει επαρκή πρόσληψη ενέργειας για την επίτευξη ενός ενεργειακού ισοζυγίου, καθώς και επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη και την καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού. Οι ενεργειακές ανάγκες και οι ανάγκες για θρεπτικά συστατικά δεν είναι ίδιες για όλους τους ανθρώπους. Οι ανάγκες αυτές καθορίζονται από παράγοντες όπως: το φύλο, η ηλικία, το βάρος, το ύψος, η σύνθεση του σώματος, η φυσική δραστηριότητα και από ειδικές καταστάσεις όπως: η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.
Συμβουλές υγιεινής διατροφής
Ακολουθήστε μια υγιεινή καθημερινή διατροφή, με
όλες τις ομάδες τροφίμων και σύμφωνα με τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής. Αποκλείστε μόνο τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.
Προτιμήστε προϊόντα χαμηλά σε ζάχαρη. Περιορίστε την κατανάλωση απλών, ραφιναρισμένων ζαχάρων από γλυκά, αναψυκτικά, χυμούς νέκταρ, μέλι και μαρμελάδες. Τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να εντάσσονται αραιά στη διατροφή σας.Προτιμήστε γαλακτοκομικά ημίπαχα με 1-2% λιπαρά (γάλα, γιαούρτι). Τα ολόπαχα προϊόντα είναι πλούσια σε επιβαρυντικά, κορεσμένα λιπαρά.Αποφύγετε τρόφιμα υψηλά σε αλάτι, όπως αλμυρά σνακ, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, παστά, αλλαντικά, αλμυρά τυριά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Καταναλώστε ψωμί και φρυγανιές χωρίς αλάτι. Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 5 μικρομερίδες από φρούτα και λαχανικά. Αποφύγετε τους χυμούς (ακόμα και τους φρέσκους) και καταναλώστε φρέσκα λαχανικά με κάθε γεύμα σας.Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι ο βασικός τύπος λίπους που καταναλώνετε στη δίαιτά σας. Αποφύγετε την κατανάλωση σπορέλαιων, βουτύρου και κορεσμένων λιπαρών, από ζωικές κυρίως τροφές. Τρώτε συχνά λιπαρά ψάρια, που είναι πηγές των ωφέλιμων ω-3 λιπαρών.Καταναλώστε δημητριακά ολικής και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Πηγές υδατανθράκων, όπως πατάτα, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο καθημερινά, μαγειρεμένα όμως με λίγο προστιθέμενο λίπος.Κάντε τακτική άσκηση. Τριάντα λεπτά εντατικό περπάτημα την ημέρα είναι αρκετά για να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ένα ιδανικό βάρος, αλλά και πιο φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αποφύγετε την παχυσαρκία. Αν έχετε υψηλότερο βάρος από το φυσιολογικό, προσπαθήστε μέσα από σωστή διατροφή και τακτική άσκηση να χάσετε βάρος. Η απώλεια βάρους θα ρυθμίσει καλύτερα τα ζάχαρά σας. Πηγή
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=2340Από τις μαθήτριες Ραφαήλα Παπαδημητρίου, Βενετία Ουρειλίδη, Παπαιωάννου Ζωή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου